Spacer_30.jpg
Large_LEGO_Ninjago.jpg
Spacer50.jpg

Skoletasker: Testet og bestået!

 

Nogle af markedets skoletasker er blevet testet i laboratoriet. De er fra LEGO og TOP-TOY og er beregnet til skolestart eller fra 2. klasse. De klarede sig rigtig godt i test.

 

ForbrugerLaboratoriets test stiller skrappe krav til ergonomi, indretning, betjenings og styrken i bl.a. stropper og lynlåse. Desuden vurderes det, om producenten oplyser en anbefalet alder og giver relevant information med tasken.

  

Ved valg af skoletaske er det væsentligt, at den passer til barnets alder og størrelse. Kravene i testen bidrager derfor på alle måder til at gøre det lettere at finde en egnet taske.

 

På grund af størrelsesforskelle på de 6- og 8-årige børn, testes taskerne forskelligt og er delt op i testbasen. Brug informationerne og husk at vurdere en mulig taske i forhold til netop dit barn ved at bruge vores køberåd.

 

Se de testede tasker i Testbasen.

 

 


 

Spacer_30.jpg
Spacer_15.jpg
Ophæng_w.jpg
Spacer_15.jpg

Metalsplinter fra gyngers ophæng

 

Et problem, der blev opdaget i 2012, giver stadig udfordringer for såvel forbrugere som producenter: At børn, som ligger på ryggen i en bestemt type gynger/vugger, kan få splinter i øjnene fra gyngens ophæng.

 

Det er i adskillige tilfælde sket, at metalsplinter er opstået, når metalflader i gyngernes ophæng gnider mod hinanden. I såkaldte motorik-, sanse- og fugleredegynger samt hængevugger, hvor barnet ligger på ryggen, vil der således være stor risiko for, at evt. frigjorte splinter kan falde ned i barnets øjne. Splinterne udgør en risiko for skade på barnets syn og skal ofte fjernes under fuld narkose.

 

Producenter skal derfor tilse, at der enten leveres et sikkert ophæng med gyngen eller gives instruktioner til forbrugeren om hvilken type ophæng, der skal bruges.
 
Se mere på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

 


 

Spacer_30.jpg
bjorn-fuld.jpg
Spacer_30.jpg

Krav til legetøj

 

Sikkerhed i legetøj er underlagt specifikke krav i den danske legetøjs-bekendtgørelsen (og legetøjsdirektivet) samt sikkerhedsstandarder, primært EN 71-serien. Der findes betydelige krav til såvel fysisk og kemisk sikkerhed, samt hygiejne, brand m.v. Kravene er øget de senere år og justeres løbende.

 

Reglerne betyder, at især producenter og importører af legetøj skal opfylde krav til bl.a. risikovurdering, dokumentation, mærkning og kontrol, når et legetøj sættes på markedet.

 

ForbrugerLab er dybt involveret som eksperter på legetøj i Danmark og Europa, hvorfor rådgivning og uddannelse af danske producenter og importører er en daglig opgave - laboratoriet kan også teste, om selve legetøjet opfylder kravene.

 

Kontakt Torben Foged for at aftale assistance til din virksomhed - klik her

 

 


 

Spacer_30.jpg
Legetøjsregler.jpg

Information og markedskontrol

 

Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen har fortsat gang i en kampagne, som til og med 2016 skal øge informationsniveauet om blandt andet sikkert legetøj, samtidig med en øget markedskontrol.

  

Kampagnen er således rettet mod fabrikanter, importører og forhandlere af legetøj. Den er iværksat på baggrund af en pulje på 20 mio kr. som den tidligere regering og Enhedslisten afsatte til formålet. Puljen skal  også sætte fokus på andre forbrugerprodukter til børn.

 

Blandt tiltagene lavede de to myndigheder  en hjemmeside, hvor der er samlet en del information omkring reglerne for legetøj. Klik ind på Legetøjsregler.dk - og har du som fabrikant, importør eller forhandler brug for mere konkret rådgivning og test omkring jeres produkter, så kan ForbrugerLab hjælpe.

 

 

DANAK_410.jpg

  

Farlige tilbage-

kaldte produkter

 

EU's website for tilbagekaldelser af farlige produkter opdateres hver uge, klik her: RAPEX

 

OECD website for tilbagekaldelser world-wide, klik her: OECD

 

Sikkerhedsstyrelsens website for danske tilbagekaldelser af farlige produkter til børn, klik her: SIK

 

 

 

 

   

Arbejdstilsynets kontrolbesøg

 

ForbrugerLaboratoriets laboratorier er flere gange tildelt grøn smiley

 - se mere på Arbejdstilsynets hjemmeside

 

 

 

Sikkerhedsgrupper

 

Testede børneprodukter placeres 

ofte i ForbrugerLaboratoriets

sikkerhedsgrupper:

 A®, B, C eller D. 

 

 

Læs om grupperne her

  

 


 

Laboratoriet i stikord:

 

SIKKERHED   BØRN   TEST 

 

EN 71   legetøj   BARNEVOGNE

 

SUTTEholder  eller  sutteKÆDE

 

narreSUTTER   sutteFLASKER

   

olielamper   KRAVLEgårde 

  

BABYlift   VUGGER   børnetøj  

 

PUSLEborde   SKRÅstole

 

HØJE BARNEstole   klapvogne

 

bæreseler   engangsBLEER

 

barneSENGE   kravlegårde

 

CYKLER   SKOLEtasker

 

barnevognsSELER  CE mærkning

 

LegetøjsDIREKTIVET 2009/48/EC